8 години Sito Studio!


През 2013 ърбън артистите Йенс Бесер и Валери Гюров (GIFTED:) създадоха проекта “Пътуващо студио за ситопечат”, с помощта на Гьоте-Институт България. Те организираха пътуваща база за направи-си-сам ситопечат и двамата успяват да покажат техниката на много хора. Надежда Георгиева се влюбва в техниката на ръчния ситопечат и година по-късно основава Sito Studio на ул. Врабча с 10 дървени сито рамки, направи-си-сам експонатор и няколко литра мастило…

От тогава минаха 8 години, студиото смени 2 адреса и се установи на ул. Цар Симеон 66. През тези години сме провели над 200 работилници по ситопечат, цианотипия, линогравюра и ебру. Над 400 човека са обучени в техниката на сериграфията, като част от тях след това продължават да се занимават активно с технологията. Сериграфия и цианотипия са демонстрирани на повече от 700 души по време на различни фестивали и събития. 

Съвместно с разнообразни партньори*, на които сърдечно благодарим, се осъществиха десетки инициативи и изложби като Печатай с мен, Street Art за Вкъщи (очаквайте продължение), Магията Цианотипия, Нов живот за старите вещи и др. Помогнахме за създаването на Квартал фестивал и подкрепяхме през годините провеждането му. За всички артисти, преминали курсовете предоставяме възможност за членство в Sito Print Club, който съвсем скоро ще заработи като Sito Rizo Club. 

Признателни сме на Национален фонд “Култура”, благодарение на които, студиото продължава да се развива и расте последните две години, да подготвя нови курсове и социални инициативи, за които ще научите съвсем скоро… Благодарни сме на всички артисти, които са част от историята и визията на студиото и с вълнение очакваме бъдещите ни съвместни проекти. Очакваме с нетърпение нови срещи в нови измерения на сито и ризопечата.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.