Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология


Ситопечат - основни стъпки в печатната технология


„Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ е наръчник с полезни инструкции както за обучаващи се в техниката специалисти, така и за съвсем начинаещи любители и крафтъри, които имат желание да пробват нещо различно. Книгата съдържа богата и полезна информация за една от най-универсалните и уникални печатни технологии, притежаваща качества, които не са достъпни за другите методи за печат. Основната отличителна черта на тази технология е, че предоставя почти неограничени възможности за директен печат върху широка гама от материали и форми. По-високият цветен слой в сравнение с други технологии позволява получаването на най-ярките и закачливи изображения. И ако прибавим към това ниската цена за изработка, както на малки, така и на големи тиражи, лесното научаване на техниката, то наистина разбираме защо тя става толкова популярна.

В изданието ще откриете също и кратка обобщена история, съвременни приложения и методи, нова технология и практически съвети за производство, комбинирани в лесен и достъпен за разбиране формат. Над 200 цветни снимки и илюстрации показват целия процес – от предпечатната подготовка, през създаването на изображението и филма, нанасянето на емулсия, експонирането, избора на мастило и самото отпечатване.

За професионалистите книгата завършва с кратък обзор на някои основни машини, без които едно истинско производство не би могло да съществува. Професионалистите също биха открили полезни таблици, в които са въведени основните параметри на ситомрежите, както и специална глава за възможните деформации при отпечатване. А за най-вещите в занаята авторите разкриват какви са основните параметри за успешен пълноцветен печат.
Подобрете уменията си с многото ценни съвети, включени почти във всяка глава от книгата, независимо дали печатате у дома, в малко студио или имате по-голямо производство. „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ успява успешно да замести остарелите ръководства по ситопечат, като събира на едно място всичко най-важно, което може да ви е необходимо да знаете за техниката.

Освен всички изброени плюсове, книгата съдържа полезна информация за сериграфията и обяснява защо тя е толкова ценна в сферата на изкуството, с какво се отличава дигиталният отпечатък от ситопечатния. Показва специална селекция сериграфски отпечатъци от млади автори и вдъхновява всички артисти, които искат да
творят с тази техника.

Ситопечат - основни стъпки в печатната технология


Изданието беше представено от авторите Милен Сарандев, Надежда Георгиева и Даниел Сарандев, а специален гост-лектор на събитието беше Мишел Каза – печатарят, оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. Той разказа за живата връзка между ситопечата и изкуството и как с помощта на тази техника се създават както най-красивите репродукции и поп арт творби. Мишел Каза е работил с Брак, Лихтенщайн,  Миро, Уорхол, Лихтенщайн, Шагал, Вазарели, Дали, Матис. В своята лекция той сподели ценни практически съвети, показа изключително реалистични сериграфски отпечатъци и разясни повече за различните видове арт отпечатъци и тяхното тиражиране.