SITO RISO ОТВОРЕНА ПОКАНА


SITO RISO ОТВОРЕНА ПОКАНА
Ако си художник/дизайнер/илюстратор и искаш да откриеш нови перспективи в областта на изкуството, Sito Studio ще те запознае с възможностите в областта на сито и ризо печата, ще предостави пространство, материали, знания, а накрая ще организира и покаже творбите в обща изложба.

Какво е ризография?
Ризо печата е подобен на ситопечата, използва наситени, готови забъркани цветове и соеви мастила за създаване на супер живи отпечатъци, достъпен и с малко въздействие върху околната среда. Всеки цвят се отпечатва един по един, също като при ситопечата, което създава ретро/винтидж усещане с неочаквани дефекти, които изглеждат като ефекти.

Какво е сериграфия (ситопечат) в изкуството?
За разлика от дигиталния печат, при който всяко изображение е индустриално идентично продуцирано, ръчният печат позволява по-голяма свобода на експериментиране. Всички творби се отпечатват ръчно от артистите и по този начин всеки принт е уникален и притежава още по-висока графична стойност.

Какво предлагаме?

✌ Обучение в двете технологии (ситопечат и работа с ризограф);
🌈 Материали за отпечатване на лимитиран 4 цветен принт с размер 35 x 50 cm, тираж 20 бр.;
🌈 Материали за отпечатване на лимитиран 3 цветен зин (малка книжка) с размер А5, тираж 10 бр.;
✨ Участие в колективна изложба за всеки един от участниците;
🦋 Тиражът на произведенията се разделя между студиото и артистите.

Как да кандидатстваме?

Изпратете ни ваша илюстрация/портфолио до 20 март на имейл: hey@sito-studio.com (със subject: SITO RISO OPEN CALL: Вашето име) и ние ще се свържем с вас за повече информация относно обучение в използването на ризографа/печатната технология, график за отпечатване, технически изисквания, дата на изложба.

Ориентировъчна програма:

➣ Отворена покана за участие → 25 февруари – 20 март;
➣ Обявяване на резултатите → 24 март;
➣ 1 април – 20 май провеждане на работилници в групи по 6 (обучение, печатане, продължителност ~4 дни, флексибъл график, възможни са промени);
➣ 31 май (ориентировъчна дата, възможни са промени) – провеждане на изложба.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура” по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ – VRCHKO2022-484

Вижте по-малко