Street Art за вкъщи 2023 / International tour


“Street Art за вкъщи” – международно представяне на творби на графити артисти с три изложби на три локации. Авторските принтове може да разгледате през октомври в София, Сао Паоло и Богота.

Благодарение на Sito Studio и Visionary, български и международни стрийт и графити артисти обединяват творческите си сили в колективна изложба с уникални сериграфии, ризо принтове и еко торбички в ограничен тираж. Творбите са представени в София, в ателието на Sito Studio на ул. Цар Симеон 66, а част от тиража отпътува за Бразилия и Колумбия.

Проектът “Street Art за вкъщи” има за цел да задълбочи уменията в областта на сериграфията и ризо печата на стрийт арт и графити артисти чрез участието им в творчески работилници.

Всички творби бяха ръчно отпечатани от художниците в Sito Studio, където всеки от участниците изследва технологиите и създаде уникални принтове в ограничен тираж. Така в бъдеще, те ще могат лесно да създават лимитирани серии произведения на изкуството, които да достигат по-лесно до публиката. От друга страна ценителите на модерното изкуство ще могат да отнесат у дома  авторски творби на достъпна цена.

Всички поканени художници в Street art за вкъщи 2023 работиха заедно с Visionary през годината в публичното пространство на София и създадоха свои стенописи. Много от тези произведения на изкуството са вдъхновение за печатните творби, създадени за колективната изложба. Това означава, че наистина ще можете да си вземете парченце улично изкуство за вкъщи.

Артисти: 

Второ издание (2023): Acidum Project (BR) | JahOne (BG) | Santa Gross (CO) | Sé Cordeiro (BR) | Sve Yankov (BG) | Video.SCKRE (AT/ DE) |  Wedo (ES) | Yeto (BG)

Първо издание (2021)*: Алекси Иванов (BG)  |  Bilos (GR/BG)  |  The Felon (BG)  |  GANA (BG)   |  GLOW  (BG)  |  JERMAIN (BG)  |   KOTK  (BG)  |   MOUSE (BG)

* Творбите от изданието през 2021 г. са изложени заедно с творбите от новото издание. Скъп партньор на първото издание беше NoPoint Atelier, където бe създадена част от продукцията по време на творчески резиденции.

Кога и къде може да се насладим на изложбата, а защо не и да се сдобием с улично изкуство за дома от признати имена на международната  стрийт арт сцена?

София, България
Откриване: 28.09.2023, 18:00 – до 08.11. 2023
Къде: Sito Studio, „Цар Симеон“66

São Paulo – SP, Brazil

Откриване: 5.10.2023, 19:00
Къде: Alma da rua, R. Gonçalo Afonso, 96 – Jardim das Bandeiras

Bogotá, Colombia**
Откриване: 3.11.2023, 19:00
Къде: Cloud House, Cra. 22 #75-18

** В Богота към проекта се присъединяват и 8 колумбийски художници с техния уникален художествен стил, с което ще допринесат да покажем разнообразието от стилове в уличното и монументално изкуство във всяка от държавите.

Street art за вкъщи 2023 е проект на Sito Studio (BG) и се организира в партньорство с Visionary (BG) и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант” – 2022.

Street art за вкъщи 2023 | International tour е част от проект Симбиоза, включващ поредица от дейности за културен обмен, инициирани и организирани от Visionary (BG), Sé Cordeiro (BR), Cuas (BR), Santa Gross (CO), и Traque (CO).

Sito Studio (BG) е споделено студио за ръчен ситопечат, посветено на обучението, популяризирането и вдъхновяването на любители и художници с тази технология. Основната мисия на студиото е да въвежда хората в света на ситопечата, да им помага да навлязат в техниката и да ги води от изграждането на концепцията до разработването и отпечатването на техните проекти, за да ги подкрепя в творческите им амбиции.

www.sito-studio.com
@sito.studio

––––––––––––––––––––––

Visionary (BG) е продуцент на значими проекти за визуално изкуство в градското пространство със седалище в София, България. Основният фокус е авторският поглед на отделния артист и даването на свобода за разгръщане на личното виждане. Поле за изява на фондацията е градската среда, нейното облагородяване и превръщане в пространство за изкуство.

www.visionary.foundation
@visionary.found

––––––––––––––––––––––

Sé Cordeiro (BR) е художник на стенописи и преподавател по изкуство в арт центъра Cuás в Куня, Южна Бразилия.
Стенописите и картините на Sé могат да бъдат видяни по целия свят в страни като Колумбия, Перу, Аржентина, Франция, Германия, Португалия, Италия, Сърбия, Ирландия, а сега и в България. В творчеството на художника преобладават женските фигури и техните обемни коси, винаги с излъчване на сигурност и лекота.
През последните 6 години художникът живее в малкото градче Куня в провинцията на Сао Пауло – сюжет, който започва да оказва пряко влияние върху творчеството му, все по-често свързано с природата, селски живот, популярната култура. Заедно с други художници той е съосновател на арт центъра Cuás, където се организират различни арт дейности.

www.secordeiro.com.br
@se_cordeiro
@cuas_arte

––––––––––––––––––––––

Santa Gross (CO) е илюстратор и художник на стенописи от Колумбия с над 7 години опит. Освен това е художествен директор и съосновател на творческото трансмедийно студио Traque, базирано в Богота.
Характерният стил на Santa Gross се основава на разработването на 2D илюстрации, които по-късно се подсилват с контрастни градиенти и полутонова текстура за създаване на обеми, подобна на ситопечат. В съчетание неговите уменията за илюстриране и композиране той постига отличителен стил в картините си в голям мащаб.

www.traque.co
@santa.gross
@traque.ko