МАГИЯТА ЦИАНОТИПИЯ::: групова изложба на деца бежанци и мигранти


Sito Studio и Фондация „Рийчаут“, в партньорство с Гьоте-институт България ви канят на „Магията Цианотипия“ – групова изложба на деца с бежански произход – на 27-и юни, от 18:30 часа в галерията на Гьоте-институт, ул. „Будапеща“ 1, София

Процес по изработване на цианотипия
Изработка на цианотипия

Работилниците се състояха в периода ноември 2021 – юни 2022 г. и запознаха младите творци с фотографията като изкуство, потапяйки ги в тази визуална магия и очарование на експеримента. Децата получиха черно-бели фотоапарати за еднократна употреба през месец февруари, с които да заснемат своето ежедневие. С помощта на фотографите Боряна Пандова, Иван Дончев и Михаил Новаков претвориме тяхната история в колекция от мини книжки, фотографии и портрети, изработени като тонирани цианотипии. Повечето бежанци и мигранти изпитват затруднения с интегрирането си в обществото. Последните месеци наблюдаваме още по-силно разделение на обществото – от една страна, виждаме широка гражданска подкрепа към новодошлите бежанци, а от друга страна, предразсъдъците, че те вземат работата на местните, както и че искат само да получават помощи, са част от ежедневието ни.

Изложба по Цианотипия

Истината е, че освен украински бежанци, в страната ни има много такива от по-далечни страни, които имат същите нужди, заслужават същата подкрепа, образование и прием в обществото. Благодарение на фотоапаратите, с които децата снимаха, ние можем да се докоснем до техния живот, да видим света през техните очи.

Малко предистория за децата

Организаторите работят с 15 деца бежанци и мигранти в училищна възраст, които все още слабо владеят български език. Това затруднява общуването им и не им позволява да пълноценно да се свързват с другите. В проекта те включват осем момчета и седем момичета, които  са записани за първа или втора година в българско училище.

Всички са от семейства, които са решили трайно да се устроят да живеят в България. Нивото на владеене на български език на родителите е по-слабо от това на децата, поради което те изпитват сериозни затруднения да им помагат директно. В страните си по произход някои от тях са завършили висше образование, други средно, но има и такива, които поради традициите и ситуацията в съответната държава са посещавали училище само няколко години или изобщо не са. Това съответно улеснява или затруднява ученето на нов език. Тези от тях, които познават образователния процес и са участвали в него, се ориентират по-бързо в живота в българското училище.

Снимки: ©Илиян Ружин

Проектът е реализиран по програма Социално ангажирани изкуства на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.