За нас


Ние сме Сито Студио - споделено пространство за ръчен ситопечат, основано през 2014 г. oт Надежда Георгиева (илюстратор и графичен дизайнер). Предлагаме курсове по сериграфия, цианотипия и линогравюра. Нашата мисия е да запознаем хората с алтернативни техники за печатане,  да им помогнем да навлязат още по-дълбоко в техниката, от която се интересуват, и да ги подкрепяме в творческите им амбиции.

Работим и колаборираме с творчески студиа, музеи и галерии. Предлагаме отворен достъп както за местни, така и за чуждестранни визуални артисти и печатари в областта на илюстрацията, графиката, фотографията и дизайна. Работейки с тях, ние се стремим не само да създадем платформа за тяхната работа и да ги подкрепим, но и да надградим знанията на общността относно технологията и нейната употреба в изкуството.

За разлика от дигиталния печат, при който всяко изображение е индустриално идентично продуцирано, ръчният печат позволява по-голяма свобода на експериментиране. Всички творби се отпечатват ръчно от нас или артистите, с които работим – по този начин всеки принт е уникален и притежава още по-висока графична стойност.

При работата си използваме мастила на водна основа – акрил, които са изключително лесни за работа, притежават силна плътност и покривност. Богат опит имаме и в работата с различни видове хартия, шперплат и текстилни материали за изработването на лимитирани серии принтове, плакати, флаери, тениски, екоторбички и други специфични материали.

Благодарни сме на Трансформатори и Гьоте-институт, които предоставиха част от  материалите, с които Сито Студио успя да стартира. Благодарим и на Министерството на културата за проекта "Street Art за вкъщи", както и на Национален фонд "Култура" за онлайн магазина ни и проекта "Печатай с мен".

Дейността на Sito Studio през 2022, 2023 и 2024 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и програма "Творчески инициативи / модул Организатори."